Να γιατί το Jailbreak δεν ειναι δωρεάν και για όλους

0
Από τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε το πρώτο jailbreak στο ios και στο iphone 2G, οι προγραμματιστές διατυμπάνιζαν πως είναι δωρεάν και θα είναι παντοτινό.

Όμως τα χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε πέρασαν και ήδη από τότε κυκλοφόρησαν 11 ενημερώσεις του ios χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις μικρές ενημερώσεις ενδιάμεσα.
Το λειτουργικό της Apple είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις των προγραμματιστών και πόσο μάλιστα όταν βρίσκουν τρωτά σήμα στο κώδικα του αφού τα λεφτά είναι πολλά και αξίζουν χρυσάφι.
Έτσι η ιδέα του δωρεάν jailbreak ξεθώριασε και αυτό που απόμεινε είναι κάτι "κοκαλάκια" όπως θα λέγαμε άχρηστα για την Apple που ήδη τα έχει διορθώσει και δεν προλαβαίνουν ούτε μήνα να κυκλοφορήσουν.
Απόδειξη σε αυτό είναι και το σημερινό τιτίβισμα στο twitter από τον πλέον ειδικό σε θέματα ασφαλείας τον Stefan Esser όπου μας έκανε γνωστό πως τώρα που η Apple εγκαταλείπει οριστικά το σύστημα 32bit για τις παλιές συσκευές θα δημοσιεύσει τρωτά σημεία του κώδικα που υπάρχουν εδώ και πολλά πολλά χρόνια όπως λέει και ποτέ δεν διορθώθηκαν.

Το συμπέρασμα είναι πως οι γνώστες γνωρίζουν πολύ καλά το κώδικα στο λειτουργικό της Apple και τις ευπάθειες του αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα σκόπευαν να τα δημοσιεύσουν χωρίς κέρδος.
Έτσι το jailbreak αν θα παραμείνει τους επόμενους χρόνους θα είναι για λίγους και ότι δημόσιο κυκλοφορεί δεν θα κρατά δεύτερη εβδομάδα αφού η Apple κέρδισε το παιχνίδι εδώ και καιρό με το τελευταίο untethered jailbreak στο ios 9.0.2
Τα πρόσφατα jailbreak από το ios 9.3.3 και στο 10 όπως γνωρίζουμε είναι semi και τρέχουν επάνω στο λειτουργικό με την χρησιμοποίηση μιας εφαρμογής και όχι στον πυρήνα του επεξεργαστή όπως ήταν τα πρώτα εργαλεία.Έτσι είναι παιχνίδι για την Apple να τα διορθώσει, κάτι που δεν κατάφερε ποτέ στις παλιές συσκευές 32bit που έσπασε ο GeoHot και είχαμε πάντα jailbreak.
Για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία το έργο της Apple πρόσφατα ανακοίνωσε και γενεά ποσά στους προγραμματιστές που αναδεικνύουν ευπάθειες του ios πληρώνοντας η ίδια για τις ανακαλύψεις τους.
Έτσι όπως καταλαβαίνετε μάλλον είναι πολύ σύντομα που θα κουνήσουμε το μαντίλι στο jailbreak και αυτός που θα αγοράζει ένα iphone θα αρκείται σε αυτά που του δίνει η Apple και μόνο, παρά τα πολλά χρήματα για την απόκτηση μιας συσκευής, την ίδια τη στιγμή που στο αντίπαλο στρατόπεδο η Google επίτηδες άνοιξε το root σε όσους θέλουν να επέμβουν στα λειτουργικά της.
 Τέλος αν είστε από αυτούς που περιμένετε ένα νέο jailbreak είναι πιθανό να δείτε όταν αυτό θα τελειώνει από την Apple διορθώνοντας το.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !